Reparaties

"Goed gereedschap is het halve werk" en "Vakmanschap is meesterschap" zijn zeker voor ons twee niet geheel onbekende begrippen. Ons oude maar goed geoutilleerde atelier en een gedegen opleiding met nascholing in de nieuwste technieken, vormen voor ons de basis voor verantwoorde reparatie of onderhoud aan antieke en moderne uurwerken. Dat 'goed gereedschap' bestaat niet alleen uit deels antiek handgereedschap maar ook uit de meest moderne schoonmaak en meetapparatuur. Daarnaast is ook een uitgebreide vakbibliotheek onontbeerlijk. Zo zijn we in staat om door naslagwerken technische problemen op te lossen, en kunnen we meer informatie geven over de herkomst, ouderdom, stijl, en gebruikte technieken van uw klok of horloge.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij regelmatig door collega's geraadpleegd worden en zelfs reparaties voor hen verrichten. Toch komt het op onze beurt wel eens voor dat wij weer hulp of advies aan specialisten moeten vragen. Dat is niet zo vreemd want ons vak kent vele specialisaties en een goed 'netwerk' van collega's in binnen en buitenland maakt het vak daardoor extra interessant. De kontakten met de Zwitserse uurwerkfabrikanten maken daar eveneens deel van uit. De Zwitserse uurwerkindustrie is al sinds mensenheugenis toonaangevend op zowel mechanische - als quartz horloges. Doch ook de Japanse uurwerkindustrie is niet meer weg te denken als leverancier van goede betrouwbare horloges. 

Door het volgen van de cursussen van Eta en Ronda kunnen wij dus service verlenen aan diverse Zwitserse merken b.v Omega, Tissot, Tag Heuer, of Breitling. Vele anderemider bekende merken maken vaak ook gebruik van de uurwerken van Eta, dus ook hier kunnen wij u mee helpen.  Helaas volgen een groot aantal belangrijke Zwitserse merken thans een politiek om alle reparaties ook in eigen beheer te doen, en leveren de gevestigde uurwerkmakers geen onderdelen meer. Diverse brancheorganisatie en consumentenorganisaties hebben reeds geconstateerd dat de reparatieprijzen daardoor exeptioneel zijn gestegen en uitzonderlijk lang duren. Steeds meer zien we dan ook dat verschillende merken dan ook Ronda en Japanse uurwerken toegepassen.  

Ronda is een onafhankelijke Zwitserse uurwerkenfabrikant, de japanse uurwerkjes komen ondermeer van van Miyota en van diverse uurwerkfabrieken die onderdeel zijn van de Seiko groep.  Miyota is een dochterbedrijf van Citizen. Gelukkig hanteren die niet  de politiek van alles in eigen beheer willen doen. In principe kunt u bij ons terecht voor alle merken, niet alleen voor het plaatsen van een batterij, maar ook voor onderhoud en reparatie. Indien het niet anders kan sturen wij het voor u op.

Wanneer een horloge geheel is nagezien, is het natuurlijk van belang dat het horloge natuurlijk ook weer gelijkloopt, daarvoor moet het horloge weer opnieuw afgeregeld worden. Met een speciaal contrôle apparaat kunnen zowel mechanische, quartz, als stemvork-horloges worden nagezien op het precies op tijd lopen. Natuurlijk is een kwartshorloge dan weer veel nauwkeuriger dan een mechanisch. Afhankelijk van de afwijking in de dagelijkse praktijk kan het horloge dan nog bijgeregeld worden. Is het een waterdicht horloge dan moet het na een schoonmaakbeurt of na het vervangen van een batterij ook weer waterdicht zijn. Met een speciale computer-tester kan het horloge op waterdichheid getest worden tot zelfs 10 bar. En indien nodig, kan dan eventuele lekkage verholpen worden, waarna opnieuw een test zal plaatsvinden. Uiteindelijk zal dan een schriftelijk bewijs meegegeven worden dat het horloge weer volgens de specificaties waterdicht is. Met deze twee apparaten van het Zwitserse merk Witschi, welke overigens natuurlijk ook bij diverse Zwitserse horlogefabrieken te vinden zijn, kunnen we het horloge weer in topconditie afleveren. 

Voordat je het horlogevak goed onder de knie hebt is ervaring in 'grootwerk' een vereiste. Klokkenreparaties zijn wat dat betreft voor ons geen probleem. Of het nu om antieke Friese stoel of staartklokken gaat, Franse of Duitse pendules, Comtoise-klokken en jaarpendules, voor ons hebben ze geen geheimen. Praktisch alles is te repareren, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan! En is het dan de moeite waard? Bij ons krijgt u een eerlijk advies, en u weet dan ook waar u aan toe bent. Wij houden ons dan ook van harte aanbevolen voor al uw uurwerk reparaties.

Voor goud- en zilver reparaties werken we samen met een goudsmidatelier met eigen fabricagemogelijkheden. Niet alleen verzorgen zij alle voorkomende reparaties uitstekend, ook kunnen wij er eigen ontwerpen laten uitvoeren voor het vervaardigen van unieke ringen en sieraden.