Piet Andriessen

Werkstukken Bulova Accutron en Certina Automatic

Piet Andriessen

 (1953)

Leerde het horlogemakersvak op de "Vakschool Schoonhoven" waarbij hij les kreeg van horlogemakers die op hun beurt examen hadden gedaan bij Cornelis Andriessen. De opkomst van de elektrische en elektronische horloges was ook in het onderricht goed te merken, elektronica werd een belangrijk deel van de opleiding. Daarnaast was er zeker nog de nodige aandacht voor het ambachtelijk werk aan mechanische uurwerken en antiek. Hij vervaardigde er diverse werkstukken waaronder een echappement en een model van een horlogeopwinding. Als eindexamenwerkstukken behoorde het compleet monteren van alle onderdelen van een Certina automaat en een Bulova Accotron electronisch stemvork horloge.

Na de opleiding Schoonhoven volgde hij nog verschillende vervolgcursussen o.a van ETA en Ronda in Nederland en Zwitserland. Ook de band met Glashütte bij Dresden werd door hem na de eenwording van Duitsland weer stevig aangehaald. Zo was hij o.m. betrokken bij vertalingen in het Nederlands voor zowel de merken Glashütte Original als Lange & Söhne. Met de eigenaar van deze laatste fabriek, Walter Lange (1994-2017) bestond al jaren een vriendschappelijke band. Tot op de dag van vandaag is Piet Andriessen betrokken bij het uurwerkmuseum in Glashütte. Enige jaren geleden kwam ook het uurwerkmuseum in Saint-Nicolas d'Aliermont (Fr) in beeld. Voor dit  museum deed hij onderzoek, maakte vertalingen en werkte aan de website mee.

Daarnaast is hij mede oprichter en schrijver van de internationale uurwerken wikipedia Watch- Wiki en schrijft ondermeer ook in het blad "Tijdschrift" een uitgave van de Federatie Klokkenvrienden. Hij deed onderzoek en schreef over het Horloge van Abraham Tappy, een horlogemaker die werkte in Veere en Goes. Het artikel verscheen in het Frans in het Zwitserse uurwerkenblad Chronométrophilia N. 76 en 77 in 2014 en 2015.

Logo PDF bestand       

 Abraham Tappy - Tijdschrift 3-2013


Logo PDF bestand

 Abraham Tappy - Tijdschrift 4-2013